A Napfényes Fesztivál magyar rendezvényei
2018. 09. 24.

1 (10).jpg

 

Szeptember első hétvégéje a Napfényes Fesztivál jegyében telt városunkban. A Városi Művelődési Központ Labirintus részlege igazán gazdag műsorfolyamot kínált fel a kikapcsolódni, szórakozni vágyó felnőtteknek és gyerekeknek. Kiállításokat, báb-és színjátékokat szervezett, melyek több helyszínen, - a kultúrházban valamint az amfiteátrum parkjában, szép környezetben, szabadtéren, sátrakban zajlottak.

A CSEMADOK Városi Szervezete ebben az évben is bekapcsolódott a szervezésbe két rendezvénnyel, a Jankovszky Éva emlékkiállítással, melyet 2013-ban az írónő halálának 10. évfordulója alkalmából az életművet gondozó Móra Könyvkiadó állított össze.

A Janikovszky Éva vándorkiállítás a Pozsonyi Magyar Intézet és a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete szervezésében érkezett a Felvidékre. Az anyaországi körútja után vándorolt a Kárpát hazában, Szlovákiában Köbölkút, Rimaszombat, Érsekújvár és Dunaszerdahely után érkezett Szencre.

A tárlat bemutatja Janikovszky Éva életútját, munkásságát. Műveit harmincöt nyelvre lefordították, az idegen nyelvű könyveiből is megtekinthető néhány. Írógépe, irodalmi díjai, kitüntetései, és egyéb fontos és érdekes dokumentumokat tekinthetett meg a látogató.

A jelenleg zárva tartó, felújítás alatt álló, Szenci Városi Múzeum „Szenc környékiek az első világháborúban” című kiállításával volt jelen az amfiteátrum parkjában felállított sátorban. A tárlat anyagát délelőtt Strešňák Gábor intézményvezető ismertette az odalátogató iskolás csoportokkal, majd irodalmi délután következett Aich Péter íróval, aki 1969-72 között Szencen tanított. A közönség soraiban ott voltak akkori szenci kollégái, tanítványai. A beszélgetést Bárdos Ágnes vezette, érdekes kérdéseire az író őszintén válaszolt s mint született pozsonyi polgár felidézte a valamikori város hangulatát, ami írásaiban is nyomon követhető.  Ovidius visszatér című könyve iránt nagy volt az érdeklődés, de a többi könyve is gazdára talált. A tartalmas beszélgetést dedikálás követte.

Elmondhatjuk, hogy az idei Szenci Napfényes Fesztivál magyar nyelvű rendezvényei is sikeresek voltak.       Polák Margit

Képgaléria a cikkhez