A Szenci járás elsőseinek köszöntése
2018.10.19.

1 (22).jpg

 

A Szenc és Vidéke Társulás szervezésében ezév októberében is sor került a Szenci járás magyar tannyelvű alapiskolái kiselsőseinek bemutatkozására a Szenci Művelődési Központ mozitermében. Az esemény alkalmat adott a Rákóczi Szövetség képviselőinek arra, hogy méltó keretek között adják át a magyar tannyelvű iskolába íratott elsősök számára létesített ösztöndíjat. Idén 49 gyerek kapott ösztöndíjat, több mint tíz éve nem volt ennyi magyar elsős a járásban.

Duray Rezső, a Szenc és Vidéke Társulás elnöke egyben az ünnepség moderátora köszöntötte a magyarországi vendégeket, a Magyar Kormány tárca nélküli miniszterét Süli Jánost, a FIDESZ – KDNP országgyűlési képviselőjét Pánczél Károlyt, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnökét Halzl Józsefet, a Rákóczi Szövetség elnökét Csáky Csabát és az ELTE professzorát Prokop Máriát. Az ünnepség hazai vendégei voltak: Szenc város képviselőtestületének tagja és az MKP országos alelnöke Németh Gabriella, városunk alpolgármestere Dušan Badisnký, a szenci városi hivatal vezetője Répássy Jarmila, Pozsony megye képviselői Pomichal István Fél község polgármestere és Gujber László Hegysúr polgármestere, valamint Réte polgármestere Metzner Zoltán.

A Szenci járás alapiskoláinak elsősei telt ház előtt mutatták be műsorukat. A fellépések között az ünnepség vendégei az anyanyelvi oktatás jelentőségét, a nemzeti összetartozás megélését és magyar-magyar kapcsolatok erősítésének fontosságát emelték ki beszédeikben.

Az ünnepség végén az elsősök jelenlévő képviselői átvették az ösztöndíjutalványokat.

Képgaléria a cikkhez