Szenczi Molnár Albert Napok – emlékműsor a gimiben
2018. 10. 15.

1 (18).jpg

 

Molnár Albert küzdelmes, tevékeny és érdemekben gazdag életének szentelt emlékműsort tartottak október 15-én a Szenczi Molnár Albert nevét viselő gimnáziumban és szakközépiskolában. Immár hagyománnyá vált, hogy az iskola bekapcsolódik a Szenczi Molnár Albert Napok műsorfolyamába.

A délelőtt tíz órakor elkezdődött megemlékezés vendége volt a Csemadok országos titkára Görföl Jenő, a Csemadok Szenci Területi választmányának titkára Fekete Márta, a Szenczi Molnár Albert Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatónője Matus Mónika, igazgatóhelyettese Párkány Antónia és az iskola kilencedikesei, a Szenczi Molnár Albert Óvoda igazgatónője Méri Beáta, Szabó Edit óvodapedagógus és tanár, valamint a gimnázium és szakközépiskola mellett működő klub elnöke Németh Szilárd.

Az emlékműsor bevezetőjeként Szenczi Molnár Albert munkásságának rövid méltatása hangzott el: „Molnár Albert a Zsoltárok  költői fordításával, a latin-görög-magyar szótár készítésével, a magyar Biblia  javított kiadásával, a kálvini Institutió és számos többi fordításaival, valamint a Móricz hesseni tartománygróf számára írt Magyar Nyelvtannal  egyaránt nemzete hasznát és dicsőségét kereste. Az volt a meggyőződése, hogy e művek közül csak egynek kiadása által is nagyobb szolgálatot tesz hazájának, mintha sok éven át bárhol személyesen tanította volna az ifjúságot és gyülekezetet, s ebben az utókor is igazat ad neki. Egész életében a szegénységgel küzdött s végül nyomorban, de azzal a boldogító öntudattal halt meg, hogy többet köszönhet neki hazája, mint bárki másnak.“

Elsőként az iskola diákjai énekes-szöveges összeállítással léptek föl, valamint az óvodapedagógia szak énekkara zsoltárokat énekelt Szegedi Zita tanárnő vezényletével. Felkészítőjük Simon Anita és Szegedi Zita tanárnők voltak. A műsort vendégelőadók gazdagították, Szúnyog Zsuzsanna és Cseh Bence a Tavaszi tánc című előadásukat mutatták be.

A műsort követően a vendégek, az iskola vezetősége és diákjai elhelyezték koszorúikat Szenczi Molnár Albert domborművénél.

Képgaléria a cikkhez