1000 míľ československých
15. 6. 2018

1 (60).JPG

 

Prestížna motoristická súťaž 1000 míľ československých z obdobia prvej Československej republiky opäť ožíva ako súťaž historických vozidiel a tento rok sa koná už po šiestykrát. Aktuálny ročník má aj punc podujatia, ktorá prebieha pod záštitou prezidentov Česka a Slovenska a je súčasťou viacerých kultúrnych a spoločenských udalostí pri príležitosti 100. výročia vzniku samostatnej Československej republiky.

Trojdenná veteránska akcia štartovala vo štvrtok ráno 14. júna v Prahe, potom účastníci zamierili na Slovensko a pretekajúce veterány už o 17.00 boli vystavené na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Preteky pokračovali dnes 15. júna o 8:30 štartom z Bratislavy. Kolónu tvorilo 91 prekrásnych veteránov od zvučných československých a svetových výrobcov, ako BMW, TATRA, AERO, LAGONDA, PRAGA, BUGATTI, MORGAN, MERCEDES, FORD, BUICK, ALFA ROMEO, PACKARD, JAWA, JAGUAR, ROLLS-ROYCE, BENTLY a ďalšie.

Kolóna smerovala do Piešťan, pričom sa krátko zastavili v Senci na Námestí 1. mája, aby pretekári získali pečiatku na kontrolnom stanovišti. Prvé autá začali prichádzať od 9:15. Autá aj ich posádky boli vo výbornej forme. Na kontrolnom stanovišti ich čakal aj primátor mesta Senec Karol Kvál, ktorý si nenechal ujsť príležitosť si prehodiť pár slov s pretekármi a osobne im opečiatkoval súťažný preukaz. Približne po hodine a pol prešiel kontrolou aj posledný veterán. Do Piešťan mali doraziť najneskôr do 13:00. Po obedňajšej prestávke sa z Piešťan vrátili do Bratislavy a cieľom prejdú v sobotu 16. júna opäť v Prahe.

Galéria obrázkov k článku