Zmeny v systéme nakladania s odpadom v meste Senec od 1.1.2019
18. 12. 2018

tab 2.jpg
Vážení občania,
dovoľujeme si upriamiť Vašu pozornosť na výrazné zmeny v novo nastavenom systéme odpadového hospodárstva v našom
meste, ktoré boli prijaté VZN č. 7/2018 na ostatnom MsZ dňa 6.12.2018 a zároveň s tým súvisiace aj následné zmeny, ktoré
sa budú týkať budúcoročných poplatkov za komunálny odpad a drobný stavebný odpad.
Všetky uvedené zmeny začnú byť účinné od 1. 1. 2019!
 
Od 1.1.2019 nadobudne účinnosť platný zákon č. 329/2018 Z. z. o poplatkoch za uloženie odpadov a taktiež nariadenie vlády SR č. 330/2018 Z. z., ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov na skládku. Nový zákon o poplatkoch stanovuje nové podmienky na ukladanie odpadov na skládky na základe úrovne triedenia odpadu v Meste, čo „ľudovo“ povedané znamená, do akej miery každý z nás občanov triedi svoj vyprodukovaný odpad, do takej miery sa vykazuje % celkového triedenia za mesto a na základe toho sa nám potom stanovuje sadzba za uloženie odpadov na  skládke.
Občania mesta Senec v roku 2017 triedili komunálne odpady na úrovni 12,97% a v prvom polroku 2018 na úrovni 16,06%. V roku 2018 sme za každú tonu uloženého komunálneho odpadu platili prevádzkovateľovi skládky poplatok vo výške 5,04 eura. Na základe dosiahnutej miery triedenia komunálnych odpadov za rok 2018 nám pre rok 2019 bude stanovená výška zákonného poplatku za uloženie odpadov na 12,00 eur za tonu odpadu. A ak ani v ďalšom období Mesto nepreukáže vyššiu mieru triedenia komunálneho odpadu (konkrétne, napr. ak by sme za rok 2019 my, občania, svojim zodpovednejším prístupom nezvýšili mieru triedenia odpadov, t.j. zvlášť triediť plast, papier, kovy a sklo, BRKO a ďalšie), bude výška zákonného poplatku pre mesto Senec stanovená na úrovni 24,00 eur za každú uloženú tonu odpadu na skládku (viď tabuľka nižšie).
Preto je nevyhnutné, aby sme prevzali zodpovednosť za mieru triedenia v meste všetci. Sme obyvatelia mesta, čiže aj pôvodcovia odpadu. K tomu by malo napomôcť aj spomínané prijatie VZN č.7/2018 o nakladaní s komunálnym odpadom a drobným stavebným, odpadom (ďalej len „VZN o odpadoch“). Komplexná bytová výstavba (t.j. a ďalej len „bytové domy“), záhradkárske oblasti a lokalita Slnečných jazier ostala na systéme paušálneho výberu poplatku za zmesový komunálny odpad, kde sa na základe celkových ročných nákladov Mesta za vyzbieraný a uložený komunálny odpad na skládke stanovuje nová výška poplatku za komunálne odpady 28,10 eura osoba/rok.
VZN o odpadoch ustanovuje nasledovné kategórie pôvodcov odpadu:
a) fyzické osoby, ktoré majú v meste trvalý pobyt alebo prechodný pobyt, alebo ktoré sú na území mesta oprávnené užívať alebo užívajú nehnuteľnosť v rodinnom dome,
b) fyzické osoby, ktoré majú v meste trvalý pobyt alebo prechodný pobyt, alebo ktoré sú na území mesta oprávnené užívať alebo užívajú nehnuteľnosť v bytovom dome,
c) fyzické osoby – podnikatelia, ktoré majú miesto podnikania alebo prevádzku na území mesta,
d) právnické osoby, ktoré majú miesto podnikania alebo prevádzku na území mesta.
Pre nasledovné kategórie pôvodcov odpadu:
a) fyzické osoby bývajúce v individuálnej bytovej výstavbe (rodinné domy),
b) fyzické osoby v mestskej časti Senec Juh a
c) právnické osoby a fyzické osoby oprávnené na podnikanie
Mesto zavádza s účinnosťou od 1.1.2019 množstvový systém zberu zmesových komunálnych odpadov, tzn. na základe objemu, počtu a intervalu vývozu zbernej nádoby. Poplatok pri systéme množstvového zberu odpadu bude poplatníkovi
stanovený v závislosti od objemu, počtu a intervalu vývozu zbernej nádoby – viď tabuľky nižšie.
 
Vývozy zberných nádob s intervalom 1 x za dva týždne (26 x ročne) sa budú v roku 2019 realizovať vždy v párny týždeň, t.j. pôvodca odpadu si na základe takto ním zvoleného časového intervalu vývozu môže vykladať zbernú nádobu iba v párne týždne, t. j. 26 x do roka. Pri prekročení počtu obslúh, t.j. vývozu zbernej nádoby v nadväznosti na pôvodcom nastavený/určený interval vývozu mu budú „vývozy nad určený interval“ doúčtované v nasledujúcom daňovom období.
Ďalšie dôležité zmeny / podmienky v nastavení systému odpadového hospodárstva:
1. V prípade, že poplatník býva v bytovom dome a zároveň vlastní/užíva ďalšiu nehnuteľnosť v rámci Mesta, ktorá je zaradená do množstvového systému zberu komunálneho odpadu, bude mu vyrubený poplatok z titulu paušálneho poplatku osoba/rok (v bytovom dome) a zároveň za zbernú nádobu v IBV z titulu zavedenia množstvového systému zberu.
2. Trvalý, prípadne prechodný pobyt, nie je jedinou podmienkou k prihláseniu sa do systému vývozu komunálnych odpadov. Podmienkou je akékoľvek užívanie nehnuteľnosti, tzn. aj keď je pôvodca odpadu iba v prenájme, alebo ešte nemá napr. nehnuteľnosť skolaudovanú, ale užíva ju, čím mu vzniká zmesový komunálny odpad na uvedenej adrese.
3. Za všetky komunálne odpady zodpovedá Mesto a preto sa nebudú akceptovať napr. často používané argumenty, že pôvodca si nosí svoje odpady mimo mesta Senec, napr. na adresu trvalého pobytu. Jednoducho povedané za odpad vzniknutý na území mesta Senec zodpovedá Mesto a pôvodca odpadu je povinný si vznik odpadu v mieste vzniku nahlásiť a aj zaplatiť!
4. Zberné nádoby si budú môcť pôvodcovia zakúpiť len prostredníctvom Mestského úradu. Zberné nádoby zakúpené inde, nebudú ošetrené elektronickým čipom a tým pádom ani obslúžené. Úhrada za zbernú nádobu sa realizuje v pokladni Mestského úradu a útvar údržby, čistoty a verejnej zelene ju doručí na adresu už s aktivovaným elektronickým čipom.
5. Čierne vrecia na zmesový komunálny odpad. V prípade, že pôvodca odpadu potrebuje zneškodniť odpad pri jeho nárazovo zvýšenej tvorbe – napr. oslava, návšteva a pod. má možnosť zakúpenia čiernych vriec s logom v pokladni Mesta. Cena vreca vo výške 1,56 eura zahŕňa v sebe všetky náklady spojené s jeho obsluhou a zvozová spoločnosť je povinná tieto vrecia odviezť. Čierne vrecia s logom sa prikladajú k zbernej nádobe na komunálny odpad. Čierne vrecia nenahrádzajú povinnosť užívania zbernej nádoby.
6. Preukaz poplatníka. Nakoľko evidujeme množstvo poplatníkov za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ktorí nie sú v Senci prihlásení na trvalý, príp. prechodný pobyt, ale poplatok vyrubený za komunálne a drobné stavebné odpady majú uhradený, zaviedol Útvar ekonomiky mesta vydávanie potvrdenia o uhradení poplatku pre zberný dvor Mesta. Toto potvrdenie slúži aj fyzickým osobám - chatárom, ktorí majú poplatok za dané obdobie uhradený. Preukaz ďalej slúži na preukazovanie sa pri odovzdávaní komunálnych odpadov na zbernom dvore, pri odovzdávaní pneumatík na zbernom
mieste, pri odovzdávaní drobných stavebných odpadov, pri jarnom a jesennom upratovaní.
7. Zmena systému zberu triedených zložiek. Od 1.1.2019 sa mení interval odvozu triedených zložiek od rodinných domov z týždňového na dvojtýždňový – viď harmonogram zberu triedených zložiek. Možné zníženie alebo odpustenie poplatku:
Pri paušálnom poplatku (bytové domy, záhradkárske oblasti a lokalita Slnečných jazier) zníži správca dane osobám starším nad 62 rokov poplatok o 15%, tzn. z 28,10 eura na 23,88 eura. Pre splnenie podmienky veku nad 62 rokov je rozhodujúci vek k 1.1. príslušného kalendárneho roka, ktorý si zistí správca dane z evidencie obyvateľstva. Nie je potrebné nič nahlasovať na MsÚ. Pri paušálnom poplatku sú umožnené aj ďalšie úľavy, ktoré sú ustanovené vo VZN o miestnych daniach a poplatkoch.
Pri množstvovom zbere (rodinné domy a lokalita Senec Juh) neexistuje zľava. Pri tomto type poplatku je jediná možná úľava a to na základe individuálneho posúdenia v zmysle zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnych poplatkoch za komunálne a drobné stavebné odpady § 82 ods.3, kde: „Obec môže na základe žiadosti poplatníka na zmiernenie alebo odstránenie tvrdosti zákona vyrubený poplatok znížiť alebo odpustiť rozhodnutím“.
V prípade žiadosti poplatníka zasadá komisia a na základe podmienok upresnených v smernici žiadosti na základe posúdenia buď vyhovie alebo ju zamietne.
 

 

Galéria obrázkov k článku