Tradičné podujatia

Senecké leto

Je to tradičné veľkolepé spoločensko-kultúrne podujatie, ktorým sa od roku 1990 otvára letná turistická sezóna na Slnečných jazerách. Koná sa v polovici júna na južnej strane Slnečných jazier. Priestranstvo v krásnom prostredí rekreačného strediska je prispôsobené pre organizovanie masových kultúrnych podujatí.

Podujatie nie je zamerané na úzku, vekovú či záujmovú skupinu obyvateľstva, ale má celospoločenský rozmer. Odohráva sa v jednom z najznámejších turistických centier na Slovensku, ktoré podľa štatistík každoročne navštívi okolo milióna turistov.
Kultúrny a iný program Seneckého leta sa koná na dvoch pódiách. Hlavný letný amfiteáter ponúka širokú škálu zábavných žánrov pre všetky vekové kategórie. Na hlavnom pódiu sa striedajú spevácke telesá, tanečné súbory a hudobné skupiny, hovorené slovo, súťaže a iné formy zábavy.

V areáli spríjemňujú návštevníkom atrakcie rôzneho druhu. Podujatie graduje vystúpením známych umelcov populárnej hudby, veľkolepým ohňostrojom nad vodami Slnečných jazier a diskotékou do ranných hodín.

Priemerná návštevnosť podujatia je okolo 20-tisíc ľudí. Cieľom akcie, na ktorej organizácii sa podieľa mesto Senec, mestské kultúrne stredisko a Správa cestovného ruchu v Senci, je zviditeľniť Slnečné jazerá a Senec ako centrum turistického ruchu.

Veľký letný karneval v Senci

Senecký letný karneval sa stáva čoraz vyhľadávanejším a obľúbenejším, pretože je najväčší na Slovensku a jeho účastníci nie sú len divákmi, ale aj aktérmi. Postupne si podujatie získalo čoraz väčšiu popularitu a do karnevalového sprievodu sa zapájajú deti, mladí ľudia i starší. Vítanie obdobia prázdnin a dovoleniek sa koná na konci júna na pešej zóne a na juhu Slnečných jazier. Centrálne prostredie mesta je stvorené na pouličné divadlo plné karnevalových masiek, vystúpení tanečných a hudobných súborov a divadelných foriem. Spoločensko - kultúrne podujatie otvára karnevalový sprievod, do ktorého sa môže zapojiť každý, kto sa oblečie do kostýmu.

Veľký letný karneval si postupne vytvára vlastnú cestu, každým rokom ho obohacuje viac karnevalových masiek. V roku 2009 sme v Senci po druhý raz prekonali vlastný rekord zapísaný v knihe slovenských rekordov, keď sa na jednom mieste zišlo 3356 masiek! Atmosféru podčiarkuje organizačný štáb rozmanitým kultúrnym programom, ktorý sa koná na hlavnom pódiu na pešej zóne a po sprievode na Slnečných jazerách.

Trojkráľové kúpanie

Trojkráľové kúpanie sa v Senci každoročne koná 6. januára. V tento deň navštívi Senec skupina otužilcov - Ľadové medvede, ktorí si zaplávajú v studenej vode Slnečných jazier. Podujatie organizuje Mestský úrad, Správa cestovného ruchu a Mestské kultúrne stredisko v Senci.

Otužilcom fandia nielen obyvatelia Senca, ale toto nezvyčajné podujatie priláka návštevníkov aj z okolia.

Megaturnaj

„Okres Senec a jeho priatelia“ / ŠK SFM Senec

V júni usporadúva senecký futbalový klub ŠK SFM medzinárodný mládežnícky turnaj Okres Senec a jeho priatelia.

Na viacerých trávnatých ihriskách okresu Senec hrajú zápasy hostia zo Slovenska, ale aj z mnohých ďalších krajín.

Viac ako 1500 mladých futbalistov tu každoročne zažíva atmosféru megaturnaja, najväčšieho svojho druhu na Slovensku.

Senecká ruka

Senecká ruka / Armwrestling klub Senec

V Mestskom kultúrnom stredisku v Senci sa každoročne v marci koná medzinárodný turnaj v armwrestlingu.

Organizuje ho AWK Senec, domáci armwrestlingový klub, ktorý v meste Senec vytvoril jednu z najväčších základní tohto silového športu na Slovensku. Pretláčanie rúk tu má dlhoročnú tradíciu, v Senci vychovali európskych i svetových šampiónov. Na súťaži sa zúčastňujú najúspešnejší slovenskí reprezentanti a špička európskeho armwrestlingu.

Varenie guláša

Koniec mája patrí v Senci aj súťaži vo varení guláša. Na juhu Slnečných jazier sa z kotlov šíri vôňa, ktorej nik neodolá. Zvyčajne súťaží viac ako 40 družstiev – domácich aj zo zahraničia. Musia si zabezpečiť mäso a ingrediencie, v družstve varia dvaja až piati. Majú na to tri hodiny. Minimálny objem kotla je pätnásť litrov. (Objavujú sa aj rarity, prítomní mali možnosť ochutnať guláš aj z muflóna či medveďa.) Všetko ostatné zabezpečia organizátori, ktorými sú Mesto Senec, Piccard Senec, Správa cestovného ruchu Senec a Región Senec.

Výťažok z predaja ide na charitatívne účely.

Tradičné umelecké remeslá

Medzinárodné stretnutie ľudových remeselníkov pod názvom Ľudové umelecké remeslá sa v Senci začalo konať od roku 2012. Organizuje ho Občianske združenie Tradičné ľudové umelecké remeslá a Mesto Senec.

Festival remesiel prináša jedinečný zážitok z práce množstva ľudových remeselníkov zo Slovenska a okolitých krajín. V súčasnosti tieto remeslá žijú len vďaka remeselníkom, ktorí uchovávajú tradície svojich otcov a vyrábajú užitočné a krásne predmety. Aj v Senci ich môžeme podporiť, pozrieť si a kúpiť rôzny tovar, ktorý v obchodoch nenájdeme.

Pivo fest

Každý rok sa na Slnečných jazerách stretávajú pivári, ktorí si pochutnávajú na rôznych druhoch piva a radlerov. Zvykne sa čapovať aj nepasterizované pivo, ktoré sa nedá nájsť hocikde. V priateľskej atmosfére, krásnom prostredí a country atmosfére pivo chutí najlepšie.

Senecký festival dychovej hudby

Milovníci dychovej hudby si prídu na svoje každý rok na Seneckom festivale dychovej hudby, na ktorom tradične vystupuje dychová hudba Senčanka a dychovky z blízkeho okolia, ale aj známe dychovky zo zahraničia.

Maratón dychovej hudby obľubuje najmä staršia generácia, ale vítaní sú všetci fanúšikovia kultúry a dobrej hudby.

Jablkové hodovanie

Jeseň na Slovensku patrí plodinám, ktoré v tomto čase dozrievajú a ako naši predkovia, aj my ich ďalej spracovávame a vyrábame z nich veľa dobrôt. Z hrozna robíme víno, zo sliviek lekvár... V Senci sme sa však rozhodli venovať deň jablkám.

Aké všelijaké dobroty sa z nich dajú vyrobiť? Príďte sa pozrieť a ochutnať na jedinečnom podujatí „Jablkové hodovanie“!