Čo o nich vieme

Senec je úzko spätý s cestovným ruchom. Prírodné podmienky na rekreáciu sú tu mimoriadne priaznivé. Mierne podnebie, teplá voda s priemerom 25°C, slnečný svit vyše 2200 hodín za rok, bohaté možnosti vodných športov, rybolovu, ubytovania, stravovania a dalších služieb priamo v areáli Slnečných jazier, robia mesto vyhľadávaným turistickým strediskom celoslovenského i stredoeurópskeho významu.

Areál Slnečných jazier ohraničuje Senec z východu. Delí sa na dve základné časti: Sever a Juh. Rozsah vodnej plochy je vyše 100 ha, dlžka 2200 m, priemerná šírka 400 m. Vodná plocha pozostáva z pôvodne piatich bagrovísk, ktoré sa postupne prepojili. Ročná návštevnosť Slnečných jazier sa pohybuje v rozsahu 800 000 – 1 000 000 turistov, pričom ide prevažne o letnú sezónu, ktorá trvá od júna do septembra.

Slnečné jazerá sa stali obľúbeným cieľom dovolenkových ciest návštevníkov nielen zo Slovenska, ale aj z celej Európy a každoročne zaznamenávajú taktiež návštevy zo zámoria.

História Slnečných jazier

Najväčšou dominantou, ktorá preslávila mesto doma i v zahraničí sú Slnečné jazerá. Vznik Slnečných jazier súvisí s intenzívnym bagrovaním štrku od roku 1845, ktorý tu dolovala uhorská stavebná železničná správa za účelom stavby železnice Bratislava - Galanta.

Intenzívnym bagrovaním vzniklo päť samostatných vodných celkov, ktoré sa ťažbou zlúčili do jedného celku. A tak vzniklo jazero s rozlohou vyše 100 ha, s hĺbkou miestami až 12 m.

Možnosť využiť jazero, tzv. Bager ako prírodné kúpalisko využila v roku 1919 Slovenská Beseda v Senci, a v spolupráci s 59.Zborom Slovenskej ligy Bager vyčlenili a ohradili vodnú plochu na kúpanie. Prírodné kúpalisko „Bager“ dostalo nový názov „Slovenské Tahiti“. Tento názov sa však neudomácnil a obyvatelia Senca ako aj ostatní návštevníci kúpaliska nazývali jazero i jazerá „Bágrom“.

V roku 1930 sa prírodného kúpaliska ujal definitívne 59. Zbor Slovenskej ligy v Senci. Prevzal kúpalisko do nájmu od správy ČSD, dal ho oplotiť, zriadil na pláži bufet a niekoľko stánkov, založil malú lodenicu. Zisk pri vyberaní vstupného 1,50 Kčs za osobu venovala Slovenská liga na podporu chudobných slovenských žiakov.

Na jazere „Báger“ sa usporadúvali povestné „benátske noci“ a na pláži mládež hrávala tenis, volejbal a podobné hry. Svoj súčasný názov Slnečné jazerá dostal „Bager“ v roku 1960, vyhlásením súťaže o nový názov tohto prírodného kúpaliska. Postupným budovaním areálu jazier sa tieto stali obľúbeným cieľom dovolenkových ciest návštevníkov nielen zo Slovenska, ale aj z celej Európy a každoročne zaznamenávajú taktiež návštevy zo zámoria

Slnečné jazerá dnes

V areáli Slnečných jazier sa nachádzajú detské ihriská s pieskoviskami, šmykľavkami a hojdačkami. V blízkosti je letné kino. Je možné zahrať si v rámci hotelových komplexov tenis, squash, bowling, kolky, biliard, minigolf, šípky, stolný tenis. K dispozícii sú v ponuke aj masáže, bazény (vírivá masážna vaňa jakuza, bazén s protiprúdom), sauny, posilňovne. V areáli sú i bohaté možnosti stravovania. Množstvo bufetov a reštaurácií je pripravených uspokojiť i najnáročnejších turistov.

Slnečné jazerá sever

Sever Slnečných jazier, na ktorom je stanový tábor, ponúka neobmedzené množstvo zábavy: tobogány, plážový volejbal, tenisový kurt, diskotéky, je tu nespočetné množstvo stánkov a bufetov s občerstvením.

Aquapark

Na Slnečných jazerách - Sever je od leta 2004 otvorený Aquapark (viac www.aquathermal.sk), napojený na senecký vrt termálnej vody.